TC Cultuureducatie biedt u een uitgebreid assortiment van voorstellingen en workshops voor leerlingen en docenten in het voortgezetonderwijs.

Klik in het zwarte vlak rechts op de voorstelling of workshop van uw keuze voor meer informatie.


Robbert Jan Proos
Op naar de Top

Een cabaretvoorstelling over homoseksualiteit

In deze voorstelling vertelt Robbert Jan Proos openhartig en verbazend grappig over zijn jeugd als homoseksuele jongen op een Christelijke school in Zeeland. Hij begint bij de ontdekking dat hij homo is, gaat dan via zijn coming out en alle bijbehorende problemen naar een onvermijdelijk ‘happy end’. Met grappige anekdotes en voorbeelden schetst hij een wereld waarin homo’s onvermijdelijk en onmisbaar zijn en probeert zo zijn publiek op een positieve manier naar homoseksualiteit te kijken.

In de afgelopen jaren speelde Robbert Jan in zijn voorstellingen op scholen altijd al wel korte scènes over zijn homoseksualiteit. Na afloop was er vaak waardering van docenten en leerlingen voor juist dat stukje van zijn voorstelling en aangezien er nu ook politiek draagvlak is gecreëerd voor het nut en de noodzaak van het bespreekbaar maken van homoseksualiteit op school heeft Robbert Jan er een special voorstelling aan gewijd. Het doel van “Op naar de Top” is om op laagdrempelige wijze begrip te kweken voor de flinke klim die jongeren moeten maken die er achterkomen dat ze homoseksueel zijn.

De voorstelling “Op naar de Top” is speciaal voor ckv-doeleinden samengesteld en bevat materiaal dat voor jongeren relevant en zeer aansprekend is.

De voorstelling duurt ongeveer 45 minuten en past derhalve prima in een lesuur. Tijdens de voorstelling is de veiligheid van begeleidend docenten niet in het geding, maar Robbert Jan kan helaas nooit garanties geven. De voorstelling is ook af te nemen in combinatie met een de workshop “Op en Top” over hoe je als leraar of lerares om kunt gaan met het onderwerp homoseksualiteit in de klas.

Doelgroep: leerlingen van VMBO (vanaf derde jaar), HAVO, VWO
Locatie-eisen: verduisterde zaal, goed verlicht podium, goede geluidsinstallatie, cd-speler
Tijdsduur: 45 minuten (geen pauze)
Groep: tot 150 scholieren
Bijzonderheden: minimaal één begeleidend docent per 30 leerlingen
er is vanuit de school ondersteuning noodzakelijk bij de technische opbouw

 
Referenties:
“Wat leuk te horen dat Robbert Jan het een leuke voorstelling vond. Ook onze leerlingen hebben er van genoten. Ze hebben met deze voorstelling een erg leuke ervaring op cabaretgebied opgedaan. Dank daarvoor!”
Yvonne H. Kuperus, Piter Jelles Impulse Kollum

“Ik heb de docenten gesproken die na zijn voorstelling nog workshops hebben gegeven. Zij vonden dat hij het thema erg goed heeft neergezet. Zij merkten bij de leerlingen verschillende reacties, van ontkenning, tot respect. Er blijft een aantal waarbij het totaal niet binnen komt, maar over het geheel is de voorstelling goed ontvangen.”
Arjen Nicolaï, Cultuurwijzer/Edison College Apeldoorn

“Vandaag hebben we 3 geslaagde voorstellingen van Rrrecht Vooruit gezien. Robert Jan bleek een zeer relaxte en vriendelijke man waarmee we leuk hebben samengewerkt. De leerlingen waren positief en het woord ‘kiwiplakje’ gaat een geheel nieuw leven leiden op de R.G.O.. Ik geloof dat Robert Jan de dag ook als prettig heeft ervaren dus iedereen was weer blij. Prima verlopen dag.”
Nanette Breur, RGO

“Niet alleen steken jullie er met kop en schouders bovenuit wat communicatie betreft, leuke mailtjes, belangstelling en goede afspraken, zonder lange vragenlijsten…! Maar ook jullie `man op de vloer` was een geweldige aanwinst voor onze kunstweek!

Robbert Jan kun je om een boodschap sturen! Wat heeft hij het fantastisch gedaan deze week!
De hele week gezellig, positief warm en belangstellend, serieus aan het werk, trots op de leerlingen, heel erg mooi.

Vandaag tijdens de Uitmarkt zag ik `zijn kinderen` op de vloer aan het werk en het was indrukwekkend.
In eerste instantie schrok ik: `mijn hemel, heeft hij met zo`n groep gewerkt?!.., zo verschillend van capaciteiten, ervaring en leeftijd..`

Maar het was geweldig, zo`n leuke en grappige show, ik heb vreselijk gelachen. De leerlingen waren heel erg trots op hun product, ze hebben echt een waardevolle ervaring opgedaan, die ze in hun spreekwoordelijke rugzak kunnen stoppen! Ze zijn echt boven zichzelf uitgestegen.

Ik kan er nog wel veel meer zinnen vol lof aan wijden, maar ik hoop dat we de kern hebben overgebracht!
TC Management/Robbert Jan, was indrukwekkend goed!”
Wieneke Boon – van den Kieboom, De OSG De Hogeberg

“Wij vonden het weer erg leuk. Met name de toneeldocent die de leerlingen begeleidde was enthousiast over zijn reactie en houding naar de zenuwachtige optredende leerlingen toe. Het maakt het allemaal een stuk ontspannender achter de schermen. Tot een volgende keer dus!”
Carolien Waldhauer, Het Hooghuis

“De voorstelling is door basis/kader en TL leerlingen bekeken, over het algemeen is het positief ontvangen. De meeste leerlingen vonden het leuk om eens cabaret te zien.De manier waarop Robbert Jan vertelde dat hij homo was, op een hele natuurlijke manier, werd heel goed geaccepteerd door leerlingen. Ze vonden wel dat hij wel snel praatte, wat moeilijk te volgen was. In ieder geval voor ons een reden om hem waarschijnlijk nog een keer te vragen.”
Geke uit de Bosch, Morgencollege