Robbert Jan Proos
Theatermaken Een Punt Nul

In de workshop ‘Theater Maken Een Punt Nul” loodst theatermaker Robbert Jan Proos zijn leerlingen via simpele theatrale oefeningen naar hoe het is om theater te spelen en te beleven. De workshop start altijd met simpele theatrale groepsopdrachten die ‘veilig’ zijn en spreekt dan langzaam maar zeker ook de meer individuele kwaliteiten van de deelnemers aan.

Omdat Robbert Jan ook cabaretier is weet hij altijd met een vrolijk enthousiasme vrij snel een goede en veilige sfeer te creëren waarin mensen zich durven te laten gaan in de oefeningen. Theater maken geeft mensen doorgaans veel plezier en extra zelfvertrouwen, omdat ze dingen durven die ze zichzelf niet zouden toedichten. De workshop is derhalve zeker niet alleen geschikt voor groepen leerlingen, maar ook als leuke en leerzame activiteit voor docenten.

De workshop kan een of meerdere lesuren duren en is geschikt voor groepen van maximaal 12 personen per lesuur. Het is mogelijk om de workshop af te sluiten met een korte voorstelling/presentatie, maar dan zijn er minimaal drie lesuren met een groep voor nodig.

Robbert Jan Proos is al twaalf jaar artistiek leider van Theatergroep de Fusie in Hilversum en geeft al tien jaar les aan beginnende en gevorderde acteurs. In die hoedanigheid heeft hij al meer dan zestig acteurs opgeleid tot volwaardige spelers. Zijn methode is er op gebaseerd dat je als regisseur niet moet willen focussen op wat je wilt zien, maar dat je het maximale uit elke individuele acteur kan halen op basis van wat je krijgt.

Referentie:
“Niet alleen steken jullie er met kop en schouders bovenuit wat communicatie betreft, leuke mailtjes, belangstelling en goede afspraken, zonder lange vragenlijsten…!

Maar ook jullie “man op de vloer” was een geweldige aanwinst voor onze kunstweek!

Robbert Jan kun je om een boodschap sturen! Wat heeft hij het fantastisch gedaan deze week!

De hele week gezellig, positief warm en belangstellend, serieus aan het werk, trots op de leerlingen, heel erg mooi.

Vandaag tijdens de Uitmarkt zag ik “zijn kinderen” op de vloer aan het werk en het was indrukwekkend.

In eerste instantie schrok ik: “mijn hemel, heeft hij met zo’n groep gewerkt?!.., zo verschillend van capaciteiten, ervaring en leeftijd..”

Maar het was geweldig, zo’n leuke en grappige show, ik heb vreselijk gelachen. De leerlingen waren heel erg trots op hun product, ze hebben echt een waardevolle ervaring opgedaan, die ze in hun spreekwoordelijke rugzak kunnen stoppen!

Ze zijn echt boven zichzelf uitgestegen.

TC- management/Robbert Jan, was indrukwekkend goed!”

Wieneke Boon – van den Kieboom
Namens De OSG De Hogeberg, op Texel

Doelgroep: leerlingen van VMBO (vanaf 3de jaar), HAVO, VWO
Locatie-eisen: ruim lokaal en bij voorkeur een ruimte met een podium
Tijdsduur: 3 bijeenkomsten van 50 minuten / 1 bijeenkomst van 50 minuten
Groep: maximaal 20 per groep (3 bijeenkomsten) / maximaal 20 per groep (1 bijeenkomst)

 
Referenties:
“Wat leuk te horen dat Robbert Jan het een leuke voorstelling vond. Ook onze leerlingen hebben er van genoten. Ze hebben met deze voorstelling een erg leuke ervaring op cabaretgebied opgedaan. Dank daarvoor!”
Yvonne H. Kuperus, Piter Jelles Impulse Kollum

“Ik heb de docenten gesproken die na zijn voorstelling nog workshops hebben gegeven. Zij vonden dat hij het thema erg goed heeft neergezet. Zij merkten bij de leerlingen verschillende reacties, van ontkenning, tot respect. Er blijft een aantal waarbij het totaal niet binnen komt, maar over het geheel is de voorstelling goed ontvangen.”
Arjen Nicolaï, Cultuurwijzer/Edison College Apeldoorn

“Vandaag hebben we 3 geslaagde voorstellingen van Rrrecht Vooruit gezien. Robert Jan bleek een zeer relaxte en vriendelijke man waarmee we leuk hebben samengewerkt. De leerlingen waren positief en het woord ‘kiwiplakje’ gaat een geheel nieuw leven leiden op de R.G.O.. Ik geloof dat Robert Jan de dag ook als prettig heeft ervaren dus iedereen was weer blij. Prima verlopen dag.”
Nanette Breur, RGO

“Niet alleen steken jullie er met kop en schouders bovenuit wat communicatie betreft, leuke mailtjes, belangstelling en goede afspraken, zonder lange vragenlijsten…! Maar ook jullie `man op de vloer` was een geweldige aanwinst voor onze kunstweek!

Robbert Jan kun je om een boodschap sturen! Wat heeft hij het fantastisch gedaan deze week!
De hele week gezellig, positief warm en belangstellend, serieus aan het werk, trots op de leerlingen, heel erg mooi.

Vandaag tijdens de Uitmarkt zag ik `zijn kinderen` op de vloer aan het werk en het was indrukwekkend.
In eerste instantie schrok ik: `mijn hemel, heeft hij met zo`n groep gewerkt?!.., zo verschillend van capaciteiten, ervaring en leeftijd..`

Maar het was geweldig, zo`n leuke en grappige show, ik heb vreselijk gelachen. De leerlingen waren heel erg trots op hun product, ze hebben echt een waardevolle ervaring opgedaan, die ze in hun spreekwoordelijke rugzak kunnen stoppen! Ze zijn echt boven zichzelf uitgestegen.

Ik kan er nog wel veel meer zinnen vol lof aan wijden, maar ik hoop dat we de kern hebben overgebracht!
TC Management/Robbert Jan, was indrukwekkend goed!”
Wieneke Boon – van den Kieboom, De OSG De Hogeberg

“Wij vonden het weer erg leuk. Met name de toneeldocent die de leerlingen begeleidde was enthousiast over zijn reactie en houding naar de zenuwachtige optredende leerlingen toe. Het maakt het allemaal een stuk ontspannender achter de schermen. Tot een volgende keer dus!”
Carolien Waldhauer, Het Hooghuis

“De voorstelling is door basis/kader en TL leerlingen bekeken, over het algemeen is het positief ontvangen. De meeste leerlingen vonden het leuk om eens cabaret te zien.De manier waarop Robbert Jan vertelde dat hij homo was, op een hele natuurlijke manier, werd heel goed geaccepteerd door leerlingen. Ze vonden wel dat hij wel snel praatte, wat moeilijk te volgen was. In ieder geval voor ons een reden om hem waarschijnlijk nog een keer te vragen.”
Geke uit de Bosch, Morgencollege