Cultuureducatie
Timo Waarsenburg
In oorlog en liefde
In oorlog en liefde vertelt het waargebeurde en bijzondere verhaal van Nederlander Hans Beckman en Noëmi Trpin uit Slovenië die elkaar onder bizarre omstandigheden in Auschwitz leren kennen en een leven lang samen blijven.
Verteller Timo Waarsenburg voert de leerlingen terug in de tijd naar het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Omdat dit het verhaal is van een Nederlandse jongen en het verhaal in de ik-vorm wordt verteld, kunnen de leerlingen zich snel identificeren met de hoofdpersoon. De leerlingen worden meegezogen in het verhaal als ooggetuigen van Auschwitz. Op deze wijze worden de verschrikkingen van het kamp tastbaar en blijft deze geschiedenis ze bij. Tegelijkertijd biedt het verhaal een kapstok om de bredere context van de Tweede Wereldoorlog te vertellen en inzichtelijk te maken.
Het verhaal in een notendop:
Hans Beckman is een jonge cadet-sergeant in het Nederlandse leger als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. In de eerste maanden van 1940 krijgt hij de oorlog al vol voor zijn kiezen: zijn zusje komt om door een Duitse vliegtuigbom en zijn vader belandt als één van de allereerste verzetsmensen in 1940 in de Scheveningse gevangenis.
Vastberaden om de Duitsers te bevechten, probeert hij in het najaar van 1941 met zijn broertje naar Engeland te vluchten. Het pakt anders uit: ze belanden in Auschwitz. Daar ontmoet Hans een vrouwelijke gevangene op wie hij op slag verliefd raakt. De tweede en tevens laatste keer dat hij haar in het kamp ziet, vraagt hij haar ten huwelijk. Zonder het van elkaar te weten, overleven ze allebei de oorlog.
Na de bevrijding speurt Hans haar op in Joegoslavië. Op 14 februari 1947 trouwt het stel ‘met de handschoen’ in Delft. Hans en Noëmi zijn bijna 65 jaar getrouwd geweest.
Timo Waarsenburg (45) is historicus, oud-journalist bij verschillende dagbladen, communicatietrainer, tekstschrijver, auteur en verteller.
Doelgroep: | Leerlingen van VMBO (vanaf tweede jaar), HAVO, VWO |
Locatie-eisen: | Leslokaal |
Tijdsduur: | 50 minuten |
Referenties:
“Het aantal mensen dat de oorlog zelf heeft meegemaakt wordt steeds kleiner. Het is daarom heel belangrijk dat ook de naoorlogse generaties een actieve rol spelen bij het doorgeven van deze persoonlijke verhalen. Timo Waarsenburg doet dat met In oorlog en liefde op een bijzondere manier.”
Gerdi Verbeet, Nationaal Comité 4-5 mei
“Een mooie en beeldende vertelling die boeit en ook wel verbaast, een bizar verhaal. Zeer geschikt voor de middelbare school.”
Cindy Polet, coördinator Geschiedenis Pabo en Lerarenopleiding, Hogeschool Rotterdam
“De voorstelling wist leerlingen op alle niveau’s van Vmbo-kader tot Vwo te boeien. Ik zag dat ze betrokken waren, meeleefden en beter in staat waren een beeld voor zichzelf te vormen van het leven onder gruwelijke omstandigheden.”
Willem Joele, docent Geschiedenis, Helinium Hellevoetsluis
“Deze voorstelling biedt leerlingen een indringend portret van het verzet en de holocaust in de Tweede Wereldoorlog, maar ook van de liefde. 4Mavo heeft ademloos geluisterd.”
Liesbeth Augustijn, Rector St. Maartens College, Voorburg
“Een ontzettend meeslepend verhaal dat op een persoonlijke manier wordt overgedragen. De details in het verhaal in combinatie met de dynamische manier van vertellen, hebben er voor gezorgd dat ik de gehele voorstelling op het puntje van mijn stoel heb gezeten.”
Thom Homsma, Student
“Gisteren is Timo bij ons langs geweest met zijn vertelling. We vonden het een hele mooie voorstelling, spreekt echt tot de verbeelding, en de leerlingen hebben ademloos zitten luisteren. Bedankt!”
Miranda Burgers, Willem De Zwijgercollege
“De leerlingen vonden het een zeer pakkend verhaal. Ze vonden het totaal geen punt om een uur lang stil te zitten en te luisteren. Dat zegt wel iets! “
Sophia Wielders, Teylingen College Leeuwenhorst
“De historische vertelling heeft veel indruk gemaakt op onze leerlingen. Ze, en wij ook, waren er zeer te spreken over. De vertelling sloot daarnaast erg mooi aan bij ons curriculum. We overwegen om volgend jaar weer van jullie aanbod gebruik te maken of iets soortgelijks te arrangeren. “
Arnout Hulsman, Stedelijk Gymnasium
“Leerlingen hebben geboeid geluisterd, en het is toch een hele zit. Ben nalatig geweest om het terug te vragen aan de leerlingen. Er was zeker geen kritiek … daar zijn ze meestal snel mee.
Mijn collega’s hebben in ieder geval genoten. Goed verteld mijn complimenten.
Als er zich weer een mogelijkheid voordoet dan zal ik zeker aan Timo denken.
“
Piet Rovers, Andreas College
“Waarschijnlijk neem ik begin 2020 contact op zodra wij weer beginnen met de voorbereiding voor onze schoolreis naar Polen. De voorstelling was hierop een waardevolle aanvulling!”
Gert-Jan Hoksberg, Baken Park Lyceum