Robbert Jan Proos
Op en Top Theater Workshop

In deze workshop gaan de leerlingen door middel van theatrale oefeningen aan de slag met het onderwerp homoseksualiteit. Door de leerlingen hun meningen en ideeën over homoseksualiteit te laten verwerken in theateroefeningen, kan Robbert Jan uiteindelijk dit nog steeds beladen onderwerp in een ander perspectief plaatsen.

Middels zijn eigen grappige en relativerende manier van werken zal Robbert Jan elke leerling en elke mening in zijn of haar waarde laten. Hij zal de groep niet ‘bekeren’ of de les lezen. Het doel is homoseksualiteit op een theatrale manier makkelijker bespreekbaar en zichtbaar te maken. Een onderwerp dat anders te makkelijk doodgezwegen kan worden of als een vreselijk iets kan worden gezien.

Robbert Jan start met een aantal oefeningen waarin de leerlingen in groepjes op zoek gaan naar alle vooroordelen over homoseksualiteit. Deze vooroordelen vat hij samen tot een vreselijk typerend profiel van wat nou een homo of een lesbienne is. Daarna laat Robbert Jan de leerlingen door theateroefeningen stilstaan bij hoe het is om homo of lesbienne te zijn. Wat is er leuk aan? Wat is er minder leuk aan? Hoe kijkt je omgeving er tegenaan? Uiteraard wordt dit komisch en luchtig benaderd.

Tot slot gaan enkele leerlingen in simpele scènes spelen hoe zij het zouden vinden om homoseksueel te zijn. Door de leuke en minder leuke kanten uit te spelen wordt duidelijk hoe jongeren kunnen worstelen met hun identiteit. Het spelen van de voordelen zorgt ervoor dat de workshop afsluit met een luchtige toon.

Een workshop als deze bestaat uit maximaal 25 deelnemers, in geval van meer deelnemers is meer tijd nodig en/of een aangepaste vorm.

Robbert Jan Proos is behalve cabaretier ook columnist voor www. gay.nl en publicist voor “Gay & Night” magazine.

Doelgroep: leerlingen van VMBO, HAVO, VWO
Locatie-eisen: ruim lokaal
Tijdsduur: 1 bijeenkomst van 50 minuten
Groep: maximaal 25 per groep

 
Referenties:
“Wat leuk te horen dat Robbert Jan het een leuke voorstelling vond. Ook onze leerlingen hebben er van genoten. Ze hebben met deze voorstelling een erg leuke ervaring op cabaretgebied opgedaan. Dank daarvoor!”
Yvonne H. Kuperus, Piter Jelles Impulse Kollum

“Ik heb de docenten gesproken die na zijn voorstelling nog workshops hebben gegeven. Zij vonden dat hij het thema erg goed heeft neergezet. Zij merkten bij de leerlingen verschillende reacties, van ontkenning, tot respect. Er blijft een aantal waarbij het totaal niet binnen komt, maar over het geheel is de voorstelling goed ontvangen.”
Arjen Nicolaï, Cultuurwijzer/Edison College Apeldoorn

“Vandaag hebben we 3 geslaagde voorstellingen van Rrrecht Vooruit gezien. Robert Jan bleek een zeer relaxte en vriendelijke man waarmee we leuk hebben samengewerkt. De leerlingen waren positief en het woord ‘kiwiplakje’ gaat een geheel nieuw leven leiden op de R.G.O.. Ik geloof dat Robert Jan de dag ook als prettig heeft ervaren dus iedereen was weer blij. Prima verlopen dag.”
Nanette Breur, RGO

“Niet alleen steken jullie er met kop en schouders bovenuit wat communicatie betreft, leuke mailtjes, belangstelling en goede afspraken, zonder lange vragenlijsten…! Maar ook jullie `man op de vloer` was een geweldige aanwinst voor onze kunstweek!

Robbert Jan kun je om een boodschap sturen! Wat heeft hij het fantastisch gedaan deze week!
De hele week gezellig, positief warm en belangstellend, serieus aan het werk, trots op de leerlingen, heel erg mooi.

Vandaag tijdens de Uitmarkt zag ik `zijn kinderen` op de vloer aan het werk en het was indrukwekkend.
In eerste instantie schrok ik: `mijn hemel, heeft hij met zo`n groep gewerkt?!.., zo verschillend van capaciteiten, ervaring en leeftijd..`

Maar het was geweldig, zo`n leuke en grappige show, ik heb vreselijk gelachen. De leerlingen waren heel erg trots op hun product, ze hebben echt een waardevolle ervaring opgedaan, die ze in hun spreekwoordelijke rugzak kunnen stoppen! Ze zijn echt boven zichzelf uitgestegen.

Ik kan er nog wel veel meer zinnen vol lof aan wijden, maar ik hoop dat we de kern hebben overgebracht!
TC Management/Robbert Jan, was indrukwekkend goed!”
Wieneke Boon – van den Kieboom, De OSG De Hogeberg

“Wij vonden het weer erg leuk. Met name de toneeldocent die de leerlingen begeleidde was enthousiast over zijn reactie en houding naar de zenuwachtige optredende leerlingen toe. Het maakt het allemaal een stuk ontspannender achter de schermen. Tot een volgende keer dus!”
Carolien Waldhauer, Het Hooghuis

“De voorstelling is door basis/kader en TL leerlingen bekeken, over het algemeen is het positief ontvangen. De meeste leerlingen vonden het leuk om eens cabaret te zien.De manier waarop Robbert Jan vertelde dat hij homo was, op een hele natuurlijke manier, werd heel goed geaccepteerd door leerlingen. Ze vonden wel dat hij wel snel praatte, wat moeilijk te volgen was. In ieder geval voor ons een reden om hem waarschijnlijk nog een keer te vragen.”
Geke uit de Bosch, Morgencollege